

59,99 zł
Cena regularna:
69,99 zł


Szafran East End 1g
Opis
Szafran to aromatyczna przyprawa o intensywnym zapachu i kolorze. Należy do jednych z najdroższych przypraw, gdyż jest bardzo trudno dostępna. Ze względu na koszt, smak i właściwości barwiące szafranu, w celach kulinarnych wykorzystuje się niewielkie jego ilości. Można go skruszyć na drobny proszek w moździerzu lub rozpuścić szczyptę przyprawy w filiżance gorącej wody – powstanie wtedy pożądany smak i kolor. Szafran jest uznawany jest za najlepszy środek pobudzający i afrodyzjak, zwłaszcza dla kobiet. Ma także cechy sattwiczne: pobudza miłość, oddanie i współczucie w bhakti jodze. W Indiach kolor szafranu uważany jest za uosobienie piękna i jest oficjalnym kolorem buddyjskich szat.
Szafran pozyskuje się z wysuszonych słupków krokusa (Crocus sativus). Największe uprawy szafranu znajdują się w Iranie, Turcji, Indiach oraz Hiszpanii – przyprawa z Walencji ceniona jest najbardziej. Gleba, na której rosną krokusy, musi być wapienna i bogata w próchnicę. Cebulki krokusa należy zakopać i pozostawić w ziemi na okres dwóch lat (lub więcej), a następnie zasadzić ponownie. Dopiero po drugim zasadzeniu będzie możliwe pozyskanie szafranu.
Przyprawa ta jest tak droga nie tylko ze względu na fakt, że do jej uzyskania potrzeba wielu kwiatów, ale także z uwagi na konieczność ręcznego ich zrywania. Kwiaty należy zebrać wczesnym rankiem, następnie ostrożnie wyciągnąć z nich znamiona. Kolejnym krokiem jest delikatnie oddzielenie czerwonych części słupków od okalających je białych i żółtych oraz wysuszenie. Dopiero wtedy szafran nadaje się do użytku.
Szafran posiada gorzki smak, w którym rozpoznać można nuty korzenne i miodowe. Jest on jednak wyłącznie uzupełnieniem dania, jego "kropką nad i". Stosowanie go w zbyt dużych ilościach nadaje jedzeniu goryczy. Używany w odpowiednich proporcjach (ok. 2 nitek na wszystkie porcje) podkreśla smak i nadaje potrawom wyjątkowy charakter.
Właściwości:
- antydepresant
- posiada działanie antynowotworowe
- hamuje rozwój wolnych rodników
- pomaga zwalczać bóle głowy, reumatyzm, migrenę
- wspomaga apetyt
- działa rozkurczowo
- poprawia samopoczucie
UWAGA! Szafran przyjmowany w dużych dawkach zwiększa ryzyko poronienia! Kobiety w ciąży nie powinny go jeść bez uprzedniej konsultacji z lekarzem!
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Masa: 1g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.