Czarnuszka nasiona Targroch 250g bez VAT
Opis
Opis produktu: Czarnuszka (Nigella sativa) to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych i zdrowotnych. W starożytnym Egipcie nazywano ją „złotem faraonów” i mawiano, że „leczy wszystko oprócz śmieci”. Dzisiejsi naukowcy badając czarnuszkę stwierdzili, że starożytni całkiem trafie ją określali.
Czarnuszka to jedna z bardziej wyjątkowych roślin. Posiada wszechstronne i nieocenione właściwości oraz dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Działanie:
- przeciwbólowe i przeciwzapalne
- rozkurczowe
- antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne
- przeciwpasożytnicze, odtruwające
- odkażające układ pokarmowy i oddechowy
Zastosowanie:
- pomaga uśmierzyć bóle i zawroty głowy, migreny, bóle zębów
- likwiduje osłabienie, brak energii i witalności, zmęczenie
- pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych, kaszlu, grypie
- leczy grzybicę, brodawki i opryszczkę
- leczy trądzik i oczyszcza cerę, pomaga zmniejszać stany zapalne skóry
- pomaga leczyć rany (sprzyja ich szybkiemu gojeniu się)
- leczy łuszczycę, atopowe zapalenie skóry
- skuteczny w problemach z zasypianiem i bezsennością
- pomaga zwalczyć stres oksydacyjny
- zawiera cenne dla zdrowa składniki odżywcze: witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu, a także NNKT
- wzmacnia organizm i wykazuje właściwości detoksykacyjne
- w 2014 roku Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem podało informację, że czarnuszka prawdopodobnie może działać profilaktycznie w terapii antynowotworowej i wspierać organizm podczas leczenia
- osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej zamiast pieprzu
Jak stosować:
- Czarnuszka to bardzo dobry i interesujący w smaku substytut pieprzu. Nasionka nie mają intensywnego zapachu, choć gdy się je rozetrze wydzielają aromat przypominający oregano. Mają charakterystyczny smak – słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący. Aby uwydatnić jej specyficzny smak najlepiej ją uprażyć.
- W kuchni indyjskiej czarnuszka powszechnie stosowana jest jako dodatek do łagodnych duszonych potraw z jagnięciny. Doskonale współgra również z warzywami.
- Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.
Napar z nasion czarnuszki: parzymy jak herbatkę, czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).
Syrop na przeziębienie: na każdą łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć razem na papkę, bardzo pomocną przy przeziębieniu (podobnie zresztą jak mieszanka miodu i cejlońskiego cynamonu): działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej to peelingu.
Przechowywanie: Czarnuszkę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku i chłodnym miejscu, aby nie utraciła swojego aromatu.
Uwaga!
Czarnuszka nie powinna być stosowana w czasie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy!
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.