Producenci

Czarnuszka Dary Natury 50g

Dostępność: towar dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,50 zł 4.50
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Opis produktu: Czarnuszka (Nigella sativa) to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych i zdrowotnych. W starożytnym Egipcie nazywano ją „złotem faraonów” i mawiano, że „leczy wszystko oprócz śmieci”. Dzisiejsi naukowcy badając czarnuszkę stwierdzili, że starożytni całkiem trafie ją określali.

Czarnuszka to jedna z bardziej wyjątkowych roślin. Posiada wszechstronne i nieocenione właściwości oraz dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Działanie:

  • przeciwbólowe i przeciwzapalne
  • rozkurczowe
  • antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybiczne
  • przeciwpasożytnicze, odtruwające
  • odkażające układ pokarmowy i oddechowy

 Zastosowanie:

  • pomaga uśmierzyć bóle i zawroty głowy, migreny, bóle zębów
  • likwiduje osłabienie, brak energii i witalności, zmęczenie
  • pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych, kaszlu, grypie
  • leczy grzybicę, brodawki i opryszczkę
  • leczy trądzik i oczyszcza cerę, pomaga zmniejszać stany zapalne skóry
  • pomaga leczyć rany (sprzyja ich szybkiemu gojeniu się)
  • leczy łuszczycę, atopowe zapalenie skóry
  • skuteczny w problemach z zasypianiem i bezsennością
  • pomaga zwalczyć stres oksydacyjny
  • zawiera cenne dla zdrowa składniki odżywcze: witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu, a także NNKT
  • wzmacnia organizm i wykazuje właściwości detoksykacyjne
  • w 2014 roku Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem podało informację, że czarnuszka prawdopodobnie może działać profilaktycznie w terapii antynowotworowej i wspierać organizm podczas leczenia
  • osoby, które mają wrażliwą błonę śluzową żołądka, mogą używać jej zamiast pieprzu

 Jak stosować:

  • Czarnuszka to bardzo dobry i interesujący w smaku substytut pieprzu. Nasionka nie mają intensywnego zapachu, choć gdy się je rozetrze wydzielają aromat przypominający oregano. Mają charakterystyczny smak – słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący. Aby uwydatnić jej specyficzny smak najlepiej ją uprażyć.
  • W kuchni indyjskiej czarnuszka powszechnie stosowana jest jako dodatek do łagodnych duszonych potraw z jagnięciny. Doskonale współgra również z warzywami.
  • Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.

Napar z nasion czarnuszki: parzymy jak herbatkę, czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).

Syrop na przeziębienie: na każdą łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć razem na papkę, bardzo pomocną przy przeziębieniu (podobnie zresztą jak mieszanka miodu i cejlońskiego cynamonu): działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej to peelingu.

Przechowywanie: Czarnuszkę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku i chłodnym miejscu, aby nie utraciła swojego aromatu.

Uwaga!
Czarnuszka nie powinna być stosowana w czasie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy!

 Pojemność: 50g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium